Elke hond heeft een vriend nodig, of: waarom sociale wandelingen zo belangrijk zijn

[Read the English version of this article]

Is je hond de enige hond in huis? Brengt hij al zijn tijd met mensen door? Vraag je je soms af, of hij iets mist? Waarschijnlijk wel!

Maar misschien heb je meer dan een hond in huis? Zou dat niet volstaan? Stel je voor dat je nooit contact had met andere mensen buiten je eigen partner of gezin. Je zegt hoogstens nog dag tegen je buren, wanneer je die op straat ziet. Zou je voldoening halen uit zo een sociaal leven? Nie? Je hond ook niet.

“Maar hij ziet bijna elke dag andere honden in het park,” zeg je. Moedig je hem soms aan om “te gaan spelen” met andere honden? Is er telkens een neus-aan-neus begroeting omdat je met je eigen hond steevast naar elke vreemde hond toe gaat? Oké, dat kan nog best leuk zijn. Het kan echter even goed dat je hond dit helemaal niet leuk vindt. Stel je voor, je stapt naar elke vreemde persoon op straat om een hand te schudden. Bizar, toch? Zou je zomaar uit het niets een gesprek beginnen met iemand, die je nog nooit eerder hebt ontmoet? Niet? De meeste honden ook niet.

Vreemden en vrienden

Pups en jonge honden kunnen vaak, net zoals kinderen, spontaan met elkaar opschieten en beginnen te spelen. Soms is dat niet het geval, en dan mogen wij ze ook niet ook niet dwingen om te spelen – noch de pups, noch de kinderen. Maar het is duidelijk dat dit bij een 14-jarige mens of een 14 maand oude hond al een beetje anders ligt, en al helemaal anders bij een 30-jarige mens of een 3-jarige hond.

Wanneer je een onbekende persoon op straat tegen komt, knik je misschien met je hoofd, zeg je dag en blijf je doorgaan. Wanneer een hond een onbekende hond ziet, is de beleefde reactie om hem niet aan te kijken en in een bochtje te maken, zodat de twee honden elkaar niet op korte afstand kruisen. Een hond die recht op een andere hond afgaat (vaak met hoofd en staart omhoog) doet dit ofwel omdat hij de sociale vaardigheden niet heeft – hij heeft nooit anders geleerd – of omdat hij onzeker is over de aanwezigheid van de andere hond. Misschien wil hij van dichtbij bekijken of die andere hond al dan niet een gevaar vormt, of hij is door de zenuwen zijn beleefd gedrag gewoon vergeten. Misschien wil hij de andere hond ook duidelijk maken dat hij bij hem uit de buurt moet blijven! Wanneer er nog twee zenuwachtige mensen aan het andere einde van de leiband hangen, eindigt zo een ontmoeting maar al te vaak in een vertoning van tanden en gegrom. Precies niet waar je op gehoopt had, je wou je hond toch maar de mogelijkheid geven om een sociaal contact op te bouwen!

Wanneer je een vriend of vriendin tegenkomt, geef je hem of haar een hand, een kus op de wang of zelfs een knuffel. Jullie stoppen even om te praten, en dan gaan jullie door. Of jullie spreken af, gaan bijvoorbeeld samen eten en praten de hele avond. Dan ben je blij om tijd te hebben doorgebracht met je vriend of vriendin. Wanneer een hond een vriendje ontmoet, “praten” zij ook met elkaar. Daarbij komt soms lichamelijk contact aan te pas, maar soms helemaal niet. Dat hangt af van de persoonlijkheden van de honden, alsook de situatie en hun gezindheid op dat moment. Hun lichaamstaal en feromonen maakt het mogelijk om van op een afstand te communiceren. Wanneer ze tijd met elkaar doorbrengen, spelen ze misschien een beetje met elkaar, maar ze zijn vooral bezig om samen van de dingen te genieten, die honden het leukst vinden: de wereld ontdekken door overal te snuffelen. Ze wandelen samen, of staan gewoon naar de wereld te kijken, al communicerend in hondentaal. Daar worden ze gelukkig en zelf-verzekerd van, want dit is een essentieel onderdeel van wat het betekent om “hond” te zijn.

“Maar honden zijn toch geen mensen …”

“…, hoe kun je dit vergelijken?” Dat klopt. Zoals je aan de voorbeelden hierboven ziet, is beleefd hondengedrag totaal anders dan beleefd mensengedrag. Maar toch hebben hond en mens veel gemeen: Onze beide soorten hebben een evolutie meegemaakt naar een sociaal wezen, dat afhankelijk is van anderen in hun sociale groep voor wat betreft veiligheid en eten. We zijn afhankelijk van tolerantie en beleefdheid binnen onze sociale groep. Wanneer wij, honden én mensen, niet beleefd doen tegen anderen van onze eigen soort, zou dit tot conflict leiden, wat ons welzijn en zelfs ons leven in gevaar zou kunnen brengen. Het kan bedreigend aanvoelen om door een onbeleefde onbekende te worden benaderd. Zowel honden als mensen zijn geëvolueerd om met elkaar vredig te kunnen omgaan, en een vriendschap tussen hond en mens vol wederzijds respect kan voor beide partijen erg veel voldoening geven. En toch waarderen we elk de sociale interacties met onze eigen soort.

Het sociale leven van mijn hond

Wat betekent dit dus voor jou en je hond? Eerst en vooral kun je je hond beter niet dwingen om een andere hond te benaderen, want de beleefde manier van doen is een bocht maken en doorstappen. Wanneer je hond op een onbeleefde manier naar andere honden stapt – recht op ze af, met zijn hoofd en staart omhoog, naar voren leunend, naar de andere hond starend – dan laat je dit beter niet toe, in het belang van alle partijen.

Het betekent ook, dat het voor hem fijn zou zijn om een vriendje te vinden – of misschien zelfs meer dan een. Ga wandelen met andere honden, en zorg ervoor, dat iedereen de ruimte heeft die hij nodig heeft, zodat beleefdheid, veiligheid en communicatie mogelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld met een harnas en een lange lijn. Er is geen nood aan gek doen en urenlang wild spelen, want dit leidt vaak tot stress en spanningen tussen de honden. Na enkele rustige wandelingen worden de honden vrienden – en hun mensen ook. Soms klikt het echter gewoon niet – net zoals mensen hebben ook honden hun voorkeuren met wie ze wel of niet willen omgaan. Het heeft geen nut om iets te forceren. Als het niet klikt, kun je beter voortzoeken. Wanneer jullie een geschikt hondenvriendje hebben gevonden, blijf regelmatig afspreken – je hond zal oh zo dankbaar zijn!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s